RASA HIDANGAN
oleh Zurina Hisyam Menu Nasi Minyak Ayam Merah Tradisi masakan melayu memang pelbagai jika tak merasa lauk kenduri. Bila dapat makan lauk kenduri yang cukup rasa, memang puas hati. Memang ada lauk kenduri yang boleh dibeli tapi rasanya belum tentu menepati cita rasa. Jadi jomlah kita masak Nasi Minyak Simple digandingkan dengan Ayam Masak Merah, Udang Masak Diraja, cubalah sendiri lauk kenduri ni boleh berulang kali makan. Bahan-bahan: 3 cawan beras basmathi 1 biji bawang besar 5 ulas bawang putih 1 inci halia Rempah 3 sekawan – kulit kayu manis, 1 biji bunga lawang, 2 biji pelaga 2 sudu besar mentega/ minyak masak 1 kiub pati ayam 1/2 cawan susu cair 2 helai daun pandan Pewarna kuning jika suka Hiasan – bawang Goreng dan kismis Cara memasak: 1.Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak. 2.Guna minyak goreng ayam tadi goreng bawang merah yang ada dihiris tadi dan angkat, ketepikan. 3.Tumiskan bahan kisar dan rempah 3 sekawan. 4.Bila dah naik bau, masukkan cili...





Pendekatan Kreatif dalam Pembelajaran Sains
BalasPadamMaria Chong, Tajulripin
Karisma Publishcation
112 mukasurat, 15/Ogos 2025